Saturday, December 10, 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Της Αντωνίας Δήμου
(Φωτο: NewsBomb/ human-rights-continuous-condemnation-of-greece)


Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  σήμερα  προς τιμή της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η οποία υπογραμμίζει την άρρηκτη σχέση των θεμελιωδών ελευθεριών με την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης  σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η σημερινή ημέρα έρχεται να υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι γεμάτος προκλήσεις. Στην χώρα μας, ειδικά, η επταετής κρίση έχει επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικονομικά, και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Πως διαπιστώνονται αυτές οι επιπτώσεις;

Πρώτον: το δικαίωμα στην εργασία έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), πάνω από 250 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους από το 2010. Η ανεργία έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα ιδιαίτερα στους νέους κάτω των 25 ετών, όπου σύμφωνα με τη eurostat, το ποσοστό ανεργίας φθάνει στο 42.7 τοις εκατό (Ιούνιος 2016), με παράλληλη υποβάθμιση της προστασίας του εργατικού δυναμικού και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Δεύτερον: Οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία εντείνουν την φτώχεια και τον αποκλεισμό, με το δικαίωμα στην υγεία να έχει πληγεί επικίνδυνα καθώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τείνει προς κατάρρευση λόγο των ελλείψεων σε φάρμακα, υλικά  καθώς και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η διακοπή βασικών προγραμμάτων για τη δημόσια υγεία λόγω περικοπής του 1/3 των προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας στον δρόμο» αφήνει ακάλυπτη την ανάγκη σε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων των οποίων ο αριθμός έχει τεκμηριωμένα αυξηθεί.

Τρίτον: Η πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα κατά 25 τοις εκατό από το 2008 έχει οδηγήσει σε περιορισμό του δικαιώματος στην εκπαίδευση καθώς και την αύξηση του αριθμού των αστέγων.

Η ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού συνιστά εθνική επιταγή μέσα από ένα πλέγμα προτεραιοτήτων που να εστιάζουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, και την προώθηση της ένταξης στον κοινωνικό ιστό.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;
  • Με τη δημιουργία συνθηκών για την αύξηση της ελκυστικότητάς της χώρας μας ως προορισμό επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
  • Με το συντονισμό και την αξιολόγηση των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ώστε να υπάρχει χρηστή διαχείριση των περιορισμένων κοινωνικών πόρων.
  • Με την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως μέρος της αρχής της χρηστής διακυβέρνησης.

Μόνο έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, οι πολιτικές εμβάθυνσης του κράτους δικαίου και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι σε θέση να οδηγήσουν στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ανάτασης και οικονομικής ευημερίας.


No comments: