Friday, February 11, 2011

ΑΝΑΛΥΣΗ: Αποκωδικοποιώντας τα διαγγέλματα των Μουμπάρακ - Σουλεϊμάν στην Αίγυπτο

(Photo from: http://www.myvisitingcard.com)

Αναδημοσίευση από το defence-point.grΠροσθήκη  εικόνας

Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 23:44

Προσοχή! Ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Η Αραβολόγος Αντωνία Δήμου, παρακολούθησε τα διαγγέλματα απευθείας στην αραβική γλώσσα και αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται για το defencepoint.gr.


Το σημερινό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ διέψευσε τις εκτιμήσεις περί παραίτησης του πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο 2011, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ να είμαι υποκείμενο ξένων πιέσεων», και εξέφρασε την απόφαση για παραχώρηση ορισμένων εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.



Ο πρόεδρος Μουμπάρακ απευθύνθηκε στον αιγυπτιακό λαό με γλώσσα που αποτελεί ένα κράμα πολιτικού ρεαλισμού αλλά και συναισθηματισμού. Συγκεκριμένα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αλλά ανέλαβε τη δέσμευση να εποπτεύσει την ανάπτυξη πολιτικών προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, των πολιτικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην πορεία προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.



Παράλληλα, δεσμεύθηκε να μην υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρεία στις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου και εμφανίσθηκε ως προασπιστής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα με σκοπό την εγγύηση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.



Συγκεκριμένα ο Αιγύπτιος πρόεδρος ομίλησε περί αναγκαιότητας για συνταγματική τροποποίηση των άρθρων 76, 77, 88, 93, 189 και 179. Επιχειρώντας μάλιστα να αποκαλύψει την κατεύθυνση στην οποία πρόκειται να κινηθούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις, έθιξε δύο σημαντικά ζητήματα που άπτονται του πολιτικού συστήματος και αφορούν στην απλούστευση των προϋποθέσεων για την υποβολή υποψηφιότητας όσον αφορά στη διεκδίκηση της προεδρίας καθώς και τον καθορισμό ανώτατου ορίου προεδρικής θητείας.



Δεσμεύθηκε να εποπτεύσει τον εθνικό διάλογο λέγοντας χαρακτηριστικά «ξεκινήσαμε έναν εθνικό διάλογο προκειμένου να ικανοποιήσουμε αιτήματα του κινήματος νεολαίας και άλλων αντιπολιτευόμενων ομάδων προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ειρηνική μετάβαση εξουσιών μέχρι τον Σεπτέμβριο».



Σε μία προσπάθεια να αγγίξει τις καρδιές του μέσου Αιγυπτίου και να επικοινωνήσει με το κίνημα νεολαίας είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξα νέος και εγώ κάποτε, και ήμουν πιστός στην πατρίδα και στην ανεξαρτησία της χώρας», ενώ απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και των όποιων κοινωνικών ομάδων προέβη σε αυτοβιογραφική υποβολή των εθνικών διαπιστευτηρίων του επισημαίνοντας ότι έλαβε μέρος σε δύο πολέμους εννοώντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κέρδισα μάχες, έζησα ημέρες κατοχής καθώς και την ημέρα απελευθέρωσης του Σινά, σηκώνοντας την αιγυπτιακή σημαία στο Σινά». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κράτος-δορυφόρο το οποίο δέχεται διαταγές από το εξωτερικό.



Ένα τέταρτο μετά το εθνικό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ εμφανίσθηκε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τον αιγυπτιακό λαό να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές από τους δρόμους ειρηνικά και να επιστρέψουν στις οικίες και τις καθημερινές τους εργασίες άμεσα.



Επίσης έκανε έκκληση να απόσχει ο κόσμος από την παρακολούθηση δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών, φωτογραφίζοντας με έμμεσο τρόπο το δορυφορικό κανάλι αλ-Ζαζίρα, των οποίων ο σκοπός, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο είναι η αποσταθεροποίηση. Και κατέληξε ζητώντας από τον αιγυπτιακό λαό να ακούσει την συνείδησή του και την λογική αλλά και να εναποθέσει το μέλλον του στους δύο βασικούς πυλώνες του έθνους: τον Θεό και τον στρατό.



Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις του defence-point οι οποίες αποτυπώνονται και σε ανάλυση που φιλοξενεί στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική» όπου επιχειρείται μια ψύχραιμη προσέγγιση του προβλήματος στην Αίγυπτο, εμφανώς διαφοροποιημένη από το σύνολο των ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κι αυτό διότι σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων, σαν την Αίγυπτο, το βέβαιο είναι ότι πολιτικό πρόβλημα υφίσταται, χωρίς όμως να συνεπάγεται και επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος.



Αυτό που έχει καταστεί ξεκάθαρο μετά το σημερινό διάγγελμα είναι ότι ο Μουμπάρακ είναι τύποις πρόεδρος του οποίου η παραμονή στην εξουσία κρίνεται απαραίτητη για τη μετάβαση προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς η άμεση παραίτησή του, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Σύνταγμα, απαιτεί τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε 60 ημέρες, μία προοπτική την οποία ακόμη και αντίπαλοι του Μουμπάρακ φαίνεται ότι παρασκηνιακά απέρριψαν καθώς το διάστημα των 60 ημερών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει την προετοιμασία και διεξαγωγή έντιμων και ελεύθερων προεδρικών εκλογών.



Επίσης έχει καταδειχθεί ότι η όποια άμεση παραίτηση του Μπουμπάρακ θα ήταν απλά διακοσμητική και σε καμία περίπτωση ουσιαστική, καθώς είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις τον καρκίνο με ασπιρίνη. Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι απαιτείται άμεσα η έναρξη της διαδικασίας για βαθύτατες μεταρρυθμίσεις και διεξαγωγή εθνικού διαλόγου.



Τέλος το σημερινό διάγγελμα με τις όποιες αποφάσεις που εξέφρασε σε εθνικό δίκτυο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ ανέδειξε ξεκάθαρα τον ρόλο του στρατού ως βασικού πυλώνα του αιγυπτιακού κράτους από το 1952 όταν το Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών ανέτρεψε τη μοναρχία. Ο στρατός εκτιμάται ότι στηρίζει το κυβερνών κόμμα Εθνικής Ενότητας τα συμφέροντα του οποίου συμπίπτουν στο κομμάτι που αφορά την παρεμπόδιση μίας πιθανής κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος με απρόβλεπτες εθνικές και περιφερειακές συνέπειες.



Το ζήτημα για τον στρατό είναι να μην υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου ανεξάρτητα από το εάν το κυβερνών κόμμα παραμείνει μεσοπρόθεσμα στην εξουσία ή όχι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός αφενός μεν στηρίζει τα λαϊκά αιτήματα για δημοκρατική διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις αφετέρου δε σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη δημιουργία κατάστασης αντίστοιχης με αυτής του 1979 όταν ο Σάχης απώλεσε την εξουσία για να ανέλθει σε αυτή το θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς το οποίο αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση για τα αιγυπτιακά συμφέροντα στην περιοχή.



Η προφανής άμεση χρονικά επιλογή για την αιγυπτιακή προεδρεία είναι να συνεργαστεί με τον στρατό και ταυτόχρονα να εισάγει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό συναίσθημα. Η μακροπρόθεσμη πρόκληση ωστόσο για το αιγυπτιακό καθεστώς είναι ότι οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιθανώς να διαφοροποιήσουν τα αιγυπτιακά συμφέροντα στην περιοχή. Η πάροδος του χρόνου θα δείξει εν τέλει ποια πολιτική τάση θα κυριαρχήσει…

No comments: