της Αντωνίας Δήμου
Ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι προέβη σε ολιγόλεπτο τηλεφωνικό διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση σε μία στιγμή όπου η έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και η διεθνής κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος για την εκτεταμένη χρήση ένοπλης βίας σε βάρος πολιτών, κορυφώνονται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Λίβυος πρόεδρος έχει αυτό-επιβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Τρίπολη και το μήνυμα που επιχείρησε να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου έχει πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό.
Αρχικά ο Λίβυος πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Λιβύη είναι διαφορετική από αυτή της Αιγύπτου και της Τυνησίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά επί λέξει ότι «εκείνοι που επαναστάτησαν είχαν αιτήματα, αλλά εσείς εδώ έχετε την εξουσία στα χέρια σας. Εχετε τη δυνατότητα να προσάγετε σε δίκη οποιονδήποτε κατηγορούμενο για διαφθορά». Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια του διαγγέλματος στους κατοίκους της ανατολικής πόλης Ζαουία αναγνωρίζοντας την απώλεια του ελέγχου της από τα σώματα ασφάλειας της κεντρικής κυβέρνησης την οποία και απέδωσε χαρακτηριστικά σε κομμάτι της νεολαίας ηλικιακά μεταξύ 15 και 18 ετών, η οποία έχει λάβει εκπαίδευση και ιδεολογική χειραγώγηση από ομάδες που ελέγχονται από την ισλαμική οργάνωση αλ-Κάιντα και τον ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Αποδέχθηκε μάλιστα την ύπαρξη αναρχίας καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, ταραχοποιά στοιχεία έχουν εισέλθει σε δικαστικά κτίρια και καταστρέψει φακέλους που αφορούν σε εγκληματικές πράξεις, έχουν προβεί σε ένοπλες ληστείες όπως επίσης έχουν ξεχυθεί με όπλα στους δρόμους και τρομοκρατούν. Ο Λίβυος πρόεδρος απευθυνόμενος στους επικεφαλείς των λιβυκών οικογενειών ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι εχθροί οι οποίοι εκπαίδευσαν τα παιδιά σας είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους σήμερα και ως εκ τούτου πρέπει να προσαχθούν σε δίκη. Τα παιδιά σας ελέγχονται και έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από τον Μπιν Λάντεν. Πως μπορείτε να εξηγήσετε την εσφαλμένη συμπεριφορά τη στιγμή που όλα τα αγαθά στην χώρα διατίθενται σε λογικές τιμές; Ποιος είναι ο λόγος των ένοπλων ληστειών; Γιατί ασχολείστε με την ιδεολογία του Μπιν Λάντεν; Από αύριο όλοι σας αναλάβετε την φροντίδα των παιδιών σας και απέχετε από το να βγαίνετε στους δρόμους με όπλα».
Ο Λίβυος πρόεδρος με επιμονή τόνισε ότι η έκρυθμη κατάσταση οφείλεται σε μικρό τμήμα της νεολαίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οικογένειες ή κυβερνητικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους καθώς η ένοπλη νεολαία έχει επηρεαστεί από ομάδες και οργανώσεις οι οποίες μάλιστα καταζητούνται από τις ΗΠΑ και τη Δύση. Σε μία προσπάθεια μάλιστα να «ταρακουνήσει» τον λιβυκό λαό επανέλαβε τις προειδοποιήσεις που είχε εκφράσει στο προηγούμενο διάγγελμα του σύμφωνα με τις οποίες, στην περίπτωση που η Λιβύη διαλυθεί και κυριαρχηθεί από ομάδες που πρόσκεινται ιδεολογικά και ελέγχονται από την αλ-Κάιντα τότε είναι βέβαιο ότι μία νέα κατάσταση τύπου Ιράκ ή Αφγανιστάν θα αναδυθεί προσφέροντας την αφορμή στις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά προκειμένου να εκριζώσουν τους όποιους πυρήνες της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αλ-Κάιντα έχει ερείσματα σε συγκεκριμένα κομμάτια της χώρας μας, δεν ενδιαφέρεται για την γεωργία ή άλλες βιομηχανίες, ενδιαφέρεται να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, εκφράζοντας έννοιες περί ιερού πολέμου. Αυτό όμως δεν είναι ιερός πόλεμος. Πραγματικός ιερός πόλεμος διεξήχθη όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν την χώρα μας στις αρχές του 20 αιώνα», και σε άλλο σημείο έκανε χρήση αυτούσιου αποσπάσματος από το Κοράνι προκειμένου να αγγίξει το θρησκευτικό λαϊκό συναίσθημα και να προβάλλει τη νομιμότητα του καθεστώτος του λέγοντας:«Το κοράνι αναφέρει: Υπακούστε το Κοράνι, τον Προφήτη και εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα της κοινότητα σας». Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι εγχώριες ισλαμικές οργανώσεις όπως αυτή της Λιβυκής Ισλαμικής Στρατιωτικής Οργάνωσης και οι Σαλαφίτες δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή στα γεγονότα.
Σε μία εκ προθέσεως κίνηση να ενισχύσει το συναίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας και του αβέβαιου μέλλοντος τόνισε επί λέξει απευθυνόμενος στον λιβυκό λαό: «τώρα που η ροή του πετρελαίου θα σταματήσει, ποιος θα σας στηρίξει, ο Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του; Πως θα μπορέσετε να διατηρήσετε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης εάν δεν επιστρέψετε στις εργασίες σας και το πετρέλαιο σταματήσει;» ενώ πολύ εύστοχα προέβη σε ανακοίνωση της απόφασης να γίνει αύξηση των μισθών και επιχορηγήσεις, αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που εστιάζουν στην παροχή χαμηλότοκων δανείων με ικανότητα μακρόχρονης αποπληρωμής που κυμαίνεται ανάμεσα στα 15με 20 έτη, καθώς και στις χαμηλές τιμές των προϊόντων στην αγορά.
Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις εγχώριες επικρίσεις αλλά και αυτές της διεθνούς κοινότητας για την εκτεταμένη χρήση βίας σε βάρος αθώων πολιτών αλλά και σε μία κίνηση να προκαταλάβει τις όποιες διεθνείς κινήσεις που αφορούν στην επιβολή εκ νέου κυρώσεων σε βάρος ουσιαστικά του καθεστώτος εάν αυτό επιβιώσει την επόμενη ημέρα της κρίσης, ο Λίβυος πρόεδρος τόνισε ότι ο ίδιος δεν φέρει κανένα επίσημο τίτλο ή θέση, ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να θεσπίζει νόμους, να υπογράφει αποφάσεις ή να εκδίδει κανονισμούς καθώς το πολιτικό του αξίωμα προσομοιάζει με αυτό της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Μεγάλη Βρετανία το οποίο είναι περισσότερο διακοσμητικό, ενώ μετέθεσε τις όποιες ευθύνες για την χρήση βίας προφανώς στα σώματα ασφάλειας της χώρας λέγοντας επί λέξει: «Η κατάσταση μου είναι ακριβώς όπως της Βασίλισσας Ελισάβετ η οποία κυβερνά την Βρετανία επί 57 συναπτά έτη. Δεν έχω την εξουσία να εκδίδω αποφάσεις σε βάρος του λαού. Η εξουσία μου είναι περισσότερο συμβολική, υπάρχουν άλλες εξουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον κόσμο στους δρόμους».
Ο Λίβυος πρόεδρος ολοκλήρωσε το διάγγελμα εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες τεσσάρων μελών των δυνάμεων της ασφάλειάς του οι οποίοι απώλεσαν την ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων, και αξιοπρόσεχτο είναι ότι απέφυγε να εκφράσει συλλυπητήρια για τους εκατοντάδες νεκρούς των τελευταίων ημερών, καταλήγοντας: «σας παρακαλώ μην με απογοητεύσετε, διαφορετικά ο καθένας θα πάρει το Νόμο στα χέρια του. Είθε ειρήνη να επέλθει στην πόλη Ζαουία και τον λαό της».
No comments:
Post a Comment